Είπαν για εμάς

  • Ελαβα τα παιχνίδια σας ευχαριστώ πολύ.
    Πολύ προσεγμένη δουλειά.
    Σας εύχομαι χρόνια πολλά και καλές δουλειές.
    Θα τα ξαναπούμε σύντομα.

    Κατερίνα Κ.
  • Αγαπητό patini.gr,
    είχα πραγματοποιήσει μια παραγγελία πριν μία βδομάδα περίπου και θα ήθελα να σας πω πόσο πολύ μου άρεσε η συσκευασία και το βιβλιαράκι με τις συμβουλές για τους γονείς! Ήταν όλα πολύ ωραία και προσεγμένα με γρήγορη και φθηνή παράδοση.
    Ευχαριστώ πολύ!

    Αναστασία
  • Καλησπέρα,
    Σας ευχαριστώ πολύ για την εξυπηρέτηση. Eίναι μακράν η καλύτερη εμπειρία μου με αγορές στο internet. Σας ευχαριστώ,

    Βαγγέλης Η.
  • Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για την συνεργασία μας. Η συμπεριφορά σας ήταν άψογη και άκρως επαγγελματική. Είμαι πολύ ευχαριστημένα απο τα προϊόντα, τα οποία έφτασαν σε χρόνο μηδέν και συσκευασμένα τέλεια.
    Περισσότερο απ'όλα σας ευχαριστώ για την ευχάριστη διάθεση που είχατε σε όλες τις συνομιλίες μας. Θα τα ξαναπούμε.

    Λένα Μ.
  • Τα δώρα παρελείφθησαν στην ώρα τους με τον καλύτερο τρόπο...
    Σας υπέρ ευχαριστώ για την άμεση και άψογη εξυπηραίτηση.
    Με εκτίμηση,

    Κατερίνα Σ. Πάρος
  • Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη παραγγελία μου
    που έλαβα εγκαίρως και με πολύ ωραία συσκευασία δώρου.
    Με εκτίμηση

    Μαρίνα Α.
  • Καλησπέρα σας ,
    Μόλις παρέλαβα τη παραγγελία μου από την εταιρεία σας μέσω ACS.
    Σας ευχαριστώ πολύ για την εξυπηρέτηση που μου παρείχατε.
    Συνεχίστε έτσι …

    Κωνσταντίνος Μ.
  • Καλημέρα
    Εχθές συναρμολογήσαμε την κουζίνα και κατόπιν ήρθαν και τα κορίτσια μας και τότε έγινε Ο! Χαμός στο δωμάτιο.
    Η κουζίνα είναι υπέροχη,
    Ευχαριστούμε πολύ.


    Φίλιππος Π.

Πώς να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας;

2012-09-14 04:42:13

Συχνά στο λεξιλόγιό μας συναντάμε τη λέξη «αυτοεκτίμηση», όμως πόσο εύκολο μας είναι να την ορίσουμε;

Αυτοεκτίμηση είναι η «αποτίμηση» του εαυτού μας. Ο τρόπος που βλέπουμε τον εαυτό μας και η εικόνα που σχηματίζουμε γι’ αυτόν. Κάποιος έχει υψηλή αυτοεκτίμηση, όταν νιώθει αγάπη για τον εαυτό του και έχει την ικανότητα να τον ενθαρρύνει και να αναγνωρίζει τις καλές πτυχές του. Όταν μπορεί να γελάει με τα λάθη του, όταν δέχεται τα μειονεκτήματά του και τα μετατρέπει σε πλεονεκτήματα και όταν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κακές στιγμές και άσχημες κριτικές.

 Για τα παιδιά, η οικοδόμηση μιας θετικής αυτοεκτίμησης είναι το «διαβατήριο» για μια ζωή γεμάτη ψυχική υγεία και κοινωνική ευτυχία. Όταν τα παιδιά νιώθουν καλά με τον εαυτό τους, κάθε τους πράξη αντανακλά αυτή την αίσθηση. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, η οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης των παιδιών να ξεκινάει ακόμα και από τη βρεφική ηλικία και να ενισχύεται σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους.

Οι παρακάτω τρόποι, μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι:

  • Δείξτε αγάπη, στοργή και αποδοχή στο παιδί σας, έτσι ώστε να αποκτήσει το συναίσθημα ότι αξίζει την αγάπη και την εκτίμηση των γύρω του.
  • Βοηθήστε το παιδί να αναγνωρίσει τις ικανότητες και τις αδυναμίες του, ενισχύοντας την άποψη ότι όλοι μας έχουμε δυνατότητες και αδυναμίες σε διάφορους τομείς. Μιλήστε στο παιδί σας για τις δικά σας δυνατά και αδύνατα σημεία.
  • Βοηθήστε το παιδί σας να ανακαλύψει τα ταλέντα και τις κλίσεις του. Δώστε του ερεθίσματα για ενδιαφέροντα, στα οποία θα αναδειχτούν οι τομείς που τα πηγαίνει πολύ καλά (αθλήματα, τέχνες, επιστήμες κ.α.)
  • Ζητήστε του να κάνει μια λίστα με 10 πράγματα που του αρέσουν πάνω του. Εάν δυσκολευτεί, παροτρύνετε το παιδί να σας αναφέρει στοιχεία που αφορούν όλους τους τομείς της ζωής του.
  • Διατυπώστε με θετικό τρόπο αυτό που θέλετε να πείτε στο παιδί σας, αποφεύγοντας την κριτική.  Πχ. «Μπορείς να κάνεις λίγη ησυχία;» αντί «Μην κάνεις φασαρία !».
  • Οργανώστε καθημερινές δραστηριότητες, στις οποίες το παιδί μπορεί να καταφέρει με επιτυχία διάφορα πράγματα και αφήστε το να συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού, ακόμα κι αν δε τις κάνει όσο καλά θα θέλατε.
  • Ακούστε ενεργητικά το παιδί σας όταν σας μιλάει, για να ξέρει ότι οι ιδέες του και οι προβληματισμοί του είναι σημαντικοί για σας. Σταθείτε στο ύψος του, κοιτάξτε το στα μάτια, κάντε του διευκρινιστικές ερωτήσεις και παραφράστε τα λόγια του, για να καταλάβει ότι το ακούτε πραγματικά.
  • Μάθετε στο παιδί σας ότι τα λάθη είναι επιτρεπτά και αποδεκτά και πως όλοι τα κάνουμε. Εξάλλου μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι.
  • Διδάξτε του δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, για να μάθει να διαχειρίζεται τις δυσκολίες του και να βρίσκει μόνο του λύση στα προβλήματά του, ενισχύοντας έτσι την ανεξαρτησία του.
  • Αποφύγετε τις συγκρίσεις με άλλους και κρίνετε τις πράξεις του παιδιού σας, όχι το ίδιο το παιδί. Πχ.  Πείτε «Έχεις πετάξει τα ρούχα σου παντού» αντί «Είσαι ακατάστατος».
  • Βοηθήστε το παιδί σας να θέτει για τον εαυτό του ρεαλιστικούς στόχους, ανάλογα με τις ικανότητές του. Ενθαρρύνετέ το να ακολουθεί ένα πλάνο για να κατακτήσει του στόχους αυτούς, προχωρώντας σταθερά βήμα-βήμα.
  • Επιβραβεύστε και αναγνωρίστε κάθε του προσπάθεια, ακόμα κι αν δεν είναι επιτυχής. Φροντίστε ο έπαινος να είναι ειλικρινής και όχι προσποιητός ή υπερβολικός.
  • Διατηρήστε μια ισορροπία ανάμεσα στην υπερπροστασία και την απόλυτη ελευθερία, θέτοντας ρεαλιστικά όρια και κανόνες, που τους έχετε συναποφασίσει.


Πάνω απ’ όλα όμως, θυμηθείτε ότι είναι σημαντικό να έχετε οικοδομήσει εσείς πρώτα τη δική σας θετική αυτοεκτίμηση. Αν αισθάνεστε εσείς καλά για τον εαυτό σας, θα φανεί στη συμπεριφορά σας και στις πράξεις σας και θα γίνετε ένα καλό πρότυπο για το παιδί σας. Γίνετε οι καλύτεροι φίλοι του εαυτού σας για να κάνει και το παιδί σας το ίδιο!

                                                                                                            Μαργέτη Μαίρη
Ειδική Παιδαγωγός
e-mail: mmargeti@yahoo.com